Państwo może rocznie tracić od 50 do 90 mld zł z należnych podatków. Kwestia tracenia dochodów należnych budżetowi państwa jest nadal fundamentalnym zjawiskiem i wyzwaniem dla nas - podkreślił poseł Jan Szewczak (PiS) w środę w Sejmie.
Jakie stawki VAT stosuje się w gastronomii
Sprzedaż dań gotowych do bezpośredniego spożycia przez klientów trzeba opodatkować 8-proc. stawką VAT. Jeśli sprzedajemy np. dania mrożone, wtedy możliwe jest zastosowanie niższej stawki, 5 proc.
20.07 Kilka złotych opłaty miejscowej ściąga hotel
Problemy z przesyłaniem JPK? Jest rozwiązanie
Od początku lipca obowiązują przepisy, które nałożyły na przedsiębiorców (w pierwszej kolejności na tych dużych, a w kolejnych miesiącach także na małych i średnich) comiesięczne przekazywanie do organów skarbowych ewidencji VAT w formacie Jednolitego Pliku Kontrolnego (JPK). Jednak dopiero na kilka dni przed ich wprowadzeniem Ministerstwo Finansów określiło wytyczne mówiące o tym, w jaki sposób należy przesyłać te dane. W rezultacie do dziś nie wszystkie firmy są na to w pełni gotowe. Pomóc im ma nowe rozwiązanie IT autorstwa spółki Macrologic, polskiego dostawcy systemów ERP.
20.07 1% podatku – zmiany w promocji
Opłata targowa: Trzeba określić, kto konkretnie jest inkasentem
Jedna z gmin w uchwale (regulamin targowiska) wskazała, że opłatę targową pobierają inkasenci wyznaczeni przez zarządzającego targowiskiem, czyli spółkę z o.o. (komunalną). Czy takie określenie inkasenta jest zgodne z prawem?
20.07 Odzyskaj VAT w ramach ulgi na złe długi
20.07 Odzyskaj VAT w ramach ulgi na złe długi
20.07 Kilka złotych opłaty miejscowej ściąga hotel
Podatkowy kłopot z sezonowym wynajmem apartamentów
Część gmin nadmorskich żąda od właścicieli wynajmujących lokale daniny według najwyższej stawki za cały rok, część – jedynie za okres, kiedy faktycznie mieszkają w nich wczasowicze.